Da li je učešće za stambeni kredit obavezno?

Rešavanje stambenog pitanja sa sobom nosi dosta nedoumica, kalkulisanja i preispitivanja. Svakoj važnoj životnoj odluci prethodi dobra informisanost. Zato je prvi korak nakon odluke da se kupi stan, potraga za tačnim informacijama u vezi svega onoga što Vas zanima.

Ukoliko Vas interesuje učešće za stambeni kredit, kao i sve u vezi njegove visine, obaveznosti, kao i toga da li se mogu odobriti stambeni krediti bez učešća – onda je ovo tekst koji će Vam odgovoriti na svako Vaše pitanje.

Šta predstavlja učešće za stambeni kredit?

Učešće za stambeni kredit je iznos novčanih sredstava koji kupac stana ili kuće obezbeđuje iz sopstvenih izvora. Ovaj iznos sredstava predstavlja deo cene za nekretninu koju kupujete i isti se isplaćuje na samom početku procesa kupovine.

Sa aspekta kupca, na učešće za stambeni kredit možete gledati kao na startno umanjenje zaduženja kod banke, što je dobra stvar ukoliko ste se za kupovinu nekretnine pripremali neko vreme i uštedeli sumu novca koja odgovara visini učešća, ili ste pak do novca došli na neki drugi način (kroz prodaju, poklon, nasledstvo i slično).

Glavobolje počinju ako nemate obezbeđeno učešće. U tim situacijama, neretko se poseže za zaduživanjem kod banke na ime gotovinskog kredita koji bi obezbedio potrebna sredstva, ili se planovi u vezi kupovine nekretnine pauziraju na određeno vreme.

Savetujemo da pre odustajanja od planova proverite baš sve dostupne mogućnosti, da se dobro raspitate kod svoje banke i/ili drugih banaka o tome kakve uslove nude u vezi odabravanja stambenog kredita. Tek kada sve potrebno stavite na papir, razmislite na koje načine je za Vaš budžet finansijski najisplativije da rešite izazov pred kojim ste se našli.

Učešće za stan i njegova visina

Visina učešća zavisi od banke do banke, a što se tiče okvirnog iznosa- za učešće za stan uglavnom je potrebno izdvojiti 20% od vrednosti nekretnine koju biste kupili. Ovo znači da pre kupovine nekretnine od, primera radi, 90.000 evra kupac u startu obezbeđuje 18.000 evra kako bi se nastavio proces odobravanja stambenog kredita za željeni stan ili kuću.

Svako umanjenje ovog procenta za podnosioce zahteva stambenog kredita je više nego dobrodošlo, a sada prelazimo na deo u kojem pišemo o tome da li je i u kolikoj meri moguće umanjiti iznos učešća.

Da li se učešće za stan može umanjiti?

Ako se pitate da li učešće za stambeni kredit može biti umanjeno, odgovor je potvrdan. Ako se radi o prvoj kupovini nekretnine na Vaše ime, savetujemo da se detaljno raspitate o minimalnom učešću. Naime, ukoliko kupujete stan po prvi put, imate mogućnost za odobravanje minimalnog učešća. Ovo znači da nećete morati da obezbedite punu visinu učešća od 20%, nego u ovom slučaju plaćate 10% od vrednosti nekretnine.

Ovo je više nego dobra vest ako po prvi put treba da postanete vlasnik nekretnine. Narodna bnaka Srbije je donela ovu odluku u 2020-oj godini, prvenstveno kao sistemsko rešenje kojim se povećava broj odobrenih stambenih kredita i doprinosi rastu u sektoru građevinarstva.

Sve u svemu – minimalno učešće za građane je dobrodošlo iako ono znači nešto višu mesečnu ratu stambenog kredita. Plaćanje veće sume na ime rate se tokom meseci ipak lakše podnosi nego u startu izdvajanje nezanemarljive sume novca.

Šta mislite, mogu li se podići i stambeni krediti bez učešća? Odgovor na to pitanje je u nastavku teksta.

Stambeni krediti bez učešća

Stambeni krediti bez učešća zvuče skoro pa nestvarno, zar ne? Međutim, šalu na stranu, u praksi se i stambeni krediti bez učešća susreću, i to možda i češće nego što možete da zamislite. Odobravanje ovakve vrste kredita znači da je budući kupac u startu zaobišao plaćanje učešća i da je sa bankom postignut drugačiji dogovor.

Ovo apsolutno ne isključuje stopostotno osiguranje banke za povrat kredita, već znači drugačiju vrstu osiguranja kojom će traženi stambeni kredit biti u potpunosti isplaćen.

Kako ovo u praksi izgleda?

U kojim situacijama se odobravaju stambeni krediti bez učešća?

Kao što smo već i pomenuli, banka odobravanjem stambenog kredita bez učešća osigurava naplatu svog potraživanja na drugi način. Kako? Na taj način što najčešće položi pravo na imovinu podnosioca zahteva kredita, ali postoje i druge opcije.

Hipoteka na drugu nekretninu

Ako ste u trenutku podnošenja zahteva za stambeni kredit vlasnik već jedne nekretnine, tada možete ostvariti pravo na stambeni kredit bez učešća, uz jedan uslov. Vaša nekretnina može biti uslov za upis hipoteke ukoliko se proceni da joj je vrednost za najmanje 30% viša od vrednosti nekretnine koju želite da kupite.

Dakle, mora se potvrditi da se, primera radi, stan koji već posedujete može prodati po 30% višoj ceni nego stan koji nameravate da kupite. Ovo je odlična prilika za uštedu na ime učešća, ukoliko želite da investirate u kupovinu manje nekretnine a da zadržite postojeću nekretninu za svakodnevni život.

Isplata kredita u dinarima

Ovo je mogućnost čija dostupnost zavisi isključivo od poslovne politike dotične banke. Naime, neke banke mogu da odobre stambene kredite čija je valuta plaćanja dinar, ali iskreno, po našim saznanjima, ovo je u praksi ređa opcija za koju se klijent odlučuje.

Razlozi zašto je to tako su sledeći:

  1. Banka za ovakvu vrstu kreditiranja određuje kraće rokove.
  2. Uz drastično kraći rok otplate, rata za stambeni kredit je dosta viša od rate koju biste plaćali u bilo kojoj drugoj situaciji.

Kupovina stana u saradnji, sa Građevinskom direkcijom Srbije

Da li ste znali da se učešće za stambeni kredit može zaobići i kupovinom stana u zgradi koju je izgradila Građevinska direkcija? Ukoliko se odlučite za kupovinu baš takvog stana, nakon sklopljenog dogovora, od strane Građevinske direkcije dobijate novčana sredstva koja se vode kao beskamatna pozajmica. Visina ove beskamatne pozajmice iznosi do 20 posto od vrednosti stana koji kupujete.

Ovde je potrebno ispoštovati uslov da pre ove kupovine niste imali registrovanu nekretninu na svom imenu, odnosno da ostvarujete pravo na povraćaj PDV-a.

Kako vraćate pozajmicu? Pozajmica se vraća na sledeći način – prvi put vršite uplatu kada dobijete refundaciju PDV-a, a ostatak od pozajmice se deli na rate koje se otplaćuju dogovoreni broj godina.

Stambeni krediti bez učešća iskustva

U praksi, odobreni stambeni krediti bez učešća su jedan vid olakšice za građane zahvaljujući kojoj dolaze u priliku da priušte željenu nekretninu. Kao što možete pretpostaviti, odabir najboljeg rešenja je apsolutno individualan, jer svaki podnosilac zahteva za stambeni kredit ima jedinstvene potrebe, i shodno tome, potrebno je pronaći rešenje koje je za svakog ponaosob najbolje.

Generalno kada posmatramo, iskustva u vezi stambenih kredita bez učešća su pozitivna, baš zato što je donetoj odluci prethodilo dosta razmatranja “za” i “protiv”, i što je uloženo dosta vremena i truda za pronalazak najbolje opcije.

Znajte da Art nekretnine poseduju bogato iskustvo na koje se možete osloniti, a pored toga obezbeđujemo i potrebnu pravnu podršku za ceo proces kupovine stana. Ovo je više nego dobar razlog da nas kontaktirate, a to možete učiniti klikom na LINK.

Kredit za učešće za stan

Potreban Vam je još jedan način za dolazak do sredstava za učešće? Šta kažete na podizanje gotovinskog kredita u tu namenu?

Kada se uzima kredit za učešće za stan?

Ukoliko pak, gore navedene opcije Vama iz nekog razloga nisu moguće ni izvodljive (bilo da se radi o minimalnom učešću ili pak alternativama kada je u pitanju zaobilaženje plaćanja učešća za stambeni kredit), tada postoji još jedan način za obezbeđenje potrebnog iznosa za učešće, a to je da aplicirate za gotovinski kredit u iznosu potrebnog učešća. Ovo je opcija kojoj se pribegava kada se sve druge mogućnosti pokažu kao nedostupne.

Ko može da bude korisnik ovog kredita?

Korisnik gotovinskog kredita čija je namena obezbeđenje dovoljnog iznosa sredstava za učešća u apliciranju za stambeni kredit mogu biti svi kojima to dozvoljava njihova kreditna sposobnost. Ovo znači da je važno dobro proceniti buduća mesečna zaduženja i proveriti da li će zbirno sa već postojećim obavezama biti podnošljiva za kućni budžet.

Ukoliko Vam se ta računica ispostavi kao isplativa – raspitajte se u banci za sve dostupne opcije i uslove u vezi apliciranja.

Kako podići kredit za stan na što jednostavniji način

Da bi se ceo proces u vezi kupovine stana odvijao što lakše i jednostavnije, prvenstveno je važno da imate pouzdanu stručnu podršku. Ovo znači da biste trebali nakon odabira nekretnine da napravite selekciju i za odabir najadekvatnije agencije za nekretnine. Uloga agencije za nekretnina je vrlo važna, a njen zadatak je jasan – pružiti klijentu sve infromacije, podršku i maksimalno olakšati svaku etapu u kupoprodajnom procesu.

Odabir pouzdane agencije za nekretnine

Sa ponosom možemo da kažemo da smo u svom, skoro pa dvadesetogodišnjem, profesionalnom iskustvu ostvarili zavidan broj uspešnih saradnji i da smo se prema svakom klijentu postavili jednako – sa poštovanjem i stavljanjem fokusa na ono što je klijentova želja i potreba. Znamo da je odabir naše agencije posebna čast koju nam klijent ukaže, i zato cenimo tu priliku da pomognemo i budemo od što je veće koristi.

Ako ste se odlučili da Vam Art nekretnine budu podrška i pomoć u svakom trenutku od ideje u vezi izbora željenog stana pa do zaključivanja kupovine – javite nam se ispunjavanjem kontakt forme iz nastavka.

Verujemo da ćete biti prijatno iznenađeni i dodatnim pogodnostima koje Vam saradnja sa nama bude donela.

Popunite kontakt formu i budite sigurni da će Vam se neko od naših agenata u što kraćem roku javiti.