Pomoć države za kupovinu stana

Kada na red dođe rešavanje stambenog pitanja tada nam se, po nekom nepisanom pravilu, najčešće događa da smo zbunjeniji nego inače, a neretko i zabrinutiji. Desi se da napravimo i okvirnu računicu, ali ipak nekako dođemo do trenutka kada shvatimo da nam za naš krov nad glavom treba daleko više novca nego što imamo u tom trenutku, i da bi nam bilo kakav vid pomoći dobro došao. Ekonomska situacija kojoj svi trenutno svedočimo ne ide u prilog najboljim uslovima za kupovinu stana, a kako stvari trenutno stoje- još uvek ne možemo doći do preciznog odgovora do kada će aktuelno stanje potrajati. Šta je rešenje? Verovatno ste čuli za pomoć države za kupovinu stana. Ovo svakako nije zasiguran plan B za svakog od nas, ali kada imate više informacija na ovu temu, lakše će biti da sagledate sve opcije koje imate na raspolaganju.

Subvencije za kupovinu stana

Kako ostvariti pravo na subvencije za kupovinu stana ili kuće i kako izgleda kompletna procedura?

Često čujemo izjave sugrađana da na ovu temu nisu bili u prilici da dobiju jasne odgovore čak ni od nadležnih službi. Zato napominjemo da je važno prikupiti najviše informacija što možete sa što više relevantnih izvora. U ovom blogu ćemo Vam sažeti najznačajnije informacije na ovu temu, sa kojima možete krenuti dalje u bitku za subvencije.

Bez obzira na tip nekretnine koji želite da kupite, bilo da se radi o kući ili stanu, možete da aplicirate za pomoć države za kupovinu nekretnine. Ove subvencije su namenjene i za izgradnju kuće, a u tom slučaju morate ispoštovati dodatne uslove koji se odnose na zemljište, građevinsku dozvolu i prognozu troškova za izgradnju kuće. Konkretno, uslovi u vezi izgradnje kuće su sledeći:

  • Parcela na kojoj će se graditi kuća mora biti bez opterećenja i upisana u katastar na ime onoga ko podnosi zahtev.
  • Za izgradnju kuće mora da postoji uredna građevinska dozvola.
  • Potrebno da projektant overi listu troškova za gradnju kuće.

Ko može da se prijavi za pomoć države?

Ovaj vid pomoći države mogu da iskoriste majke koje su od januara 2022. godine dobile dete. Ono što treba znati jeste uslov da majka nema registrovanu nekretninu na svom imenu i da je ovo prvi stan ili kuća koju kupuje.

Pomoć države za kupovinu stana u ovom obliku odnosi se i na subvenciju za podizanje kredita za učešće za stambeni kredit. Ono što je mnoge umorilo jeste birokratska procedura koja je, ruku na srce, svima nama komplikovana. Po pričama majki koje su aplicirale za pomoć države, ono što je za njih najviše bilo zahtevno jeste prikupljanje svih papira, vreme provedeno po redovima i na šalterima, kao i dug period koji se čeka na odluku. Ono što je važno napomenuti jeste da sa najvećom pažnjom čitate nazive potrebne dokumentacije za podnošenje, jer upravo pogrešno podneta dokumentacija jeste jedan od čestih razloga za negativan odgovor na podnet zahtev. Sve potrebne informacije, kao i tok cele procedure možete saznati u lokalnoj samoupravi i centrima za socijalnu zaštitu. Tako da, naoružajte se strpljenjem i nigde ne žurite.

20000 eura za stan?

Ova činjenica da je data mogućnost da sve majke koje su od 01.januara 2022. godine dobile bebu, mogu podneti zahtev za pomoć države za kupovinu nekretnine, obradovala je veliki broj roditelja. Sredstva koja se ovom prilikom odobravaju su bespovratna, a uslov je da istu nekretninu ne prodajete u narednih 5 godina. Definisan iznos sredstava koji može maksimalno da se odobri iznosi 20.000 evra, što je, složićemo se, više nego značajna pomoć. Niste striktno ograničeni na lokaciju budućeg doma, ali svakako, postoji razlika u visini subvencije u zavisnosti od mesta gde se odlučite da kupite kuću ili stan. Razlika se odnosi na to da li birate da živite u nedovoljno razvijenim područjima, za koje se subvencioniše učešće sa 50% iznosa procenjene cene nekretnine, ili u slučaju da je Vaš izbor neka druga lokacija, tada je učešće 20% od cene stana ili kuće. U oba slučaja, maksimalan iznos koji možete da dobijete kao pomoć države je gorepomenuta cifra od 20.000 eura za stan.

Pomoć države mladim bračnim parovima

Ova mogućnost za korišćenje pomoći države dala je nadu velikom broju mladih parova da mogu, na nešto lakši način, doći do svoje prve nekretnine. Svaka pomoć je uvek dobrodošla, a naročito finansijska kada je u jeku svetska ekonomska kriza, a potrebno je rešiti stambeno pitanje.

Ono što je potencijalna prepreka osmišljenom programu podrške jeste povoljnija subvencija na naseljavanje nedovoljno razvijenih krajeva Srbije.

Nazivi mesta gde država odobrava veći stepen subvencija:

Vladičin Han, Babušnica, Bojnik, Golubac, Žitorađa, Bela Palanka, Mali Zvornik, Lebane, Merošina, Medveđa, Svrljig, Surdulica, Tutin, Bosilegrad, Preševo, Prijepolje, Trgovište, Kuršumlija i Bujanovac.

Ideja za veću naseljenost, a kasnije nadamo se i obnovu i razvoj ovih mesta, je zaista odlična, ali, koliko je naseljavanje takvih opština i mesta zaista atraktivno za mlade? Da li će se mladi bračni parovi zbog subvencije punog srca odlučiti na korak da osnuju dom na lokaciji koja im ipak nije na spisku idealnih mesta za život? Ovo su pitanja na koja svako od nas može da pruži drugačiji odgovor, ali svakako treba razmisliti i o budućnosti i shodno svim raspoloživim resursima, birati opciju koja samo Vama i Vašoj porodici najviše odgovora.

Pomoć države mladima za kupovinu stana

Pomoć države za kupovinu stana dostupna je ne samo parovima koji žive u bračnoj zajednici, već i onim parovima čija je zajednica registrovana kao vanbračna. Ovo znači da brak parovima nije uslov za podnošenje zahteva za pomoć države za kupovinu stana. Ono što je važno imati na umu pri ulasku u proces u vezi apliciranja za ovaj vid pomoći od strane države, jeste to da majke ne samo da ne smeju biti vlasnice nekretnine (što smo i pre pomenuli), nego je važno i to da u zadnjih pet godina nisu prodale neku nekretninu koja je bila na njihovom imenu. Supružnik ili partner, takođe je u obavezi da priloži dokument kojim se potvrđuje da ni on u proteklih pet godina nije prodao stan ili kuću koja je bila zajednička svojina.  Ovo automatski znači da niko u zajednici ne može biti vlasnik niti suvlasnik bilo kakve nepokretnosti.

Još jedan od uslova koji prenosimo ovim putem jeste i onaj koji se tiče mesečnih prihoda parova. Naime, neophodno je da zajednički mesečni prihod parova ne prelazi visinu od dve prosečne neto zarade. Ovo je ključno kada je subvencionisanje od strane države u pitanju, jer poenta ove inicijative i jeste u tome da se stambeno obezbede bračni i vanbračni parovi sa decom čija finansijska situacija ne dozvoljava lako i jednostavno rešenje stambenog pitanja. Na ovaj način, država parovima pruža mogućnost da uz pomoć za kupovinu stana dođu do doma u svom vlasništvu.

Kontakt forma

Da li ispunjavate uslove koje smo u tekstu pomenuli? Svakako vam predlažemo da na papir stavite sve što je potrebno od uslova, kao i da napravite tačan spisak potrebne dokumentacije i da se nakon toga u svojoj lokalnoj samoupravi raspitate o toku procesa.

Nakon toga, ako se odlučite za kupovinu nekretnine u Beogradu, rado ćemo Vam izaći u susret i odgovoriti na sva pitanja koja budete imali u vezi kupovine željene nekretnine. Kako možete da nas kontaktirate?

Popunite kontakt formu i budite sigurni da će Vam se neko od naših agenata u što kraćem roku javiti.