Koliki porez na kupovinu stana treba da platite?

Rešavanje stambenog pitanja je jedna od najvažnijih odluka u životima svih nas, pa shodno tome, uz radost zbog novog doma, javlja nam se i stres jer smo svesni da o toj temi ne znamo previše, izuzev u slučaju ako smo stručnjak koji se bavi trgovinom nekretnina. Za sve one koji nemaju profesionalne veze sa nekretninama, mešavina radosti i nesigurnosti je uobičajena pojava, a verujte da će se cela situacija činiti jednostavnijom ukoliko budete što je više moguće informisaniji. Šta plaća kupac stana, a šta prodavac? Koje obaveze osim rate kredita možete očekivati kao rashod? Koje sve vrste poreza postoje i na koga se odnose? Ovo su samo tri pitanja u moru pitanja koja ćete se zapitati i na svako od njih je korisno da imate tačan odgovor.

Da bismo dali svoj doprinos u tome da što jednostavnije pregurate proces kupovine stana i sve ono što on sa sobom nosi, danas ćemo obraditi temu poreza koji se plaćaju kada se stan kupuje. Bilo da ste kupac koji ima nameru da u skorijem periodu realizuje kupovinu, ili ste tek počeli da razmišljate o njoj, verujemo da će Vam značiti informacije na koje ćete naići u ovom tekstu.

Šta je porez na kupovinu stana?

 Porez na kupovinu stana predstavlja novčani iznos koji ste u obavezi da platite ukoliko kupujete stan. U zavisnosti od situacije da li kupujete stan u novogradnji ili je stan koji ste odabrali već bio u prometu, zavisi i vrsta poreza koji ste, kao kupac, u obavezi da platite. O konkretnim vrstama poreza koji padaju na teret kupca biće uskoro reči u nastavku teksta. Kada je reč o visini poreza, ona nije jednaka za svaki stan, već zavisi od cene stana i od vrste poreza koji se plaća.

U svakom slučaju, smatramo veoma važnim da se unapred informišete, kako biste mogli da pravovremeno isplanirate buduće troškove. I zato, nastavite sa čitanjem.

PDV ili porez na prenos apsolutnih prava

Kao što smo pomenuli, različite vrste poreza se plaćaju u skladu sa tim da li je stan po prvi put stavljen u promet ili je već minimum jednom bio predmet prodaje. Ukoliko je stan koji kupujete po prvi put na tržištu, a Vi ste samim tim njegov prvi kupac, tada ste u obavezi da platite porez na dodatu vrednost. Ako kupujete stan koji je već bio na tržištu, tada plaćate porez na prenos apsolutnih prava.

Nije toliko česta situacija da u kupoprodajnom procesu dođe do problema zbog neispunjavanja svih zakonskih odredbi od strane investitora, ali iako se to retko dešava, želimo da Vam skrenemo pažnju na to je važno da se pre odabira željenog stana informišete i o investitoru. Koristiće Vam da znate da li je zgrada u kojoj kupujete stan građena od strane pouzdanog investitora koji ima legalnu osnivačku formu, da li kvalitet izgradnje dobar i da čujete iskustva drugih ljudi koji su pre Vas kupili stan u nekoj od zgrada građenih od strane istog investitora. Ova provera se za nekoga možda i podrazumeva, međutim, nekada zaboravimo da na sve stvari obratimo pažnju, a naša namera jeste da Vam maksimalno budemo od koristi i da ukažemo na sve ono što smatramo da treba da znate.

Povrat PDV za stan

Ako ste prvi vlasnik stana koji kupujete, tada ste u obavezi da platite porez na dodatu vrednost. Svaki prodajni proces sa sobom nosi cenu koja se sastoji i od jednog dela koji predstavlja porez na dodatu vrednost. To je porez koji se plaća u svakoj fazi proizvodnje i prometa, i to ne izostaje ni kada je prodaja stana u pitanju.

Povrat PDV za stan je olakšica na koju kupci stana u novogradnji imaju pravo. Ovo znači da se vraća deo plaćenog poreza na dodatu vrednost, ukoliko su svi potrebni uslovi ispoštovani.

Ukratko, šta je potrebno kako bi se zahtev za povrat PDV za stan uvažio?

Od sredine 2006.godine važi pravilo da pravo na povrat PDV za stan imaju sledeći kupci koji su:

-po prvi put vlasnici ili suvlasnici nekrenine,

-državljani Republike Srbije sa prijavljenim prebivalištem u zemlji

-stariji od osamnaest godina.

Više i detaljnije smo na temu povrata PDV za stan pisali U OVOM ČLANKU, pa ako Vas ova tema zanima, svakako predlažemo da pročitate i taj tekst.

Porez na prenos apsolutnih prava

Porez na prenos apsolutnih prava plaća se kada se kupuje stan koji je već minimum jednom bio predmet prodaje. Stan može da se kupi od fizičkog ili pravnog lica, ali ne vodi se kao stan koji pripada novogradnji upravo iz razloga što je već bio na tržištu.

Ono što ne treba dozvoliti jeste da Vas zbuni ili zabrine pomisao da Vi kao kupac stana treba da platite oba poreza- i porez na dodatu vrednost (PDV) i porez na prenos apsolutnih prava. Ne! Vi kao kupac plaćate ili jedan ili drugi porez, u zavisnosti od stana koji ste izabrali da kupite.

Ko plaća porez na prenos apsolutnih prava za stan?

Još jedan primer da teorija i praksa nisu isto, jeste i plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava. U teoriji, kupac je taj koji plaća porez na prenos apsolutnih prava za stan u slučaju kada prodavac nije u mogućnosti da plati taj iznos poreza. Međutim, kako je praksa drugačija, ovaj porez u startu pada na teret kupca. Prodavci izbegavaju da podmiruju bilo kakve rashode u vezi sa stanom koji su prodali i tako se i već podrazumeva da ova vrsta poreza pada na teret kupca stana. Naravno, napominjemo da je ceo postupak plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava od strane kupca po zakonu apsolutno priznat i legalan, da ne pomislite da je ovo neka “krivina” koju prodavci koriste, i da su kupci stanova u ovom slučaju oštećena strana. Ne, sve je apsolutno zakonski odobreno i ustaljeno u praksi.

Druga stvar koju želimo da napomenemo da ne bude zabune jeste da kada kupac plati ovaj porez, to ne znači da je on automatski vlasništvo nad stanom prebacio na svoje ime. Upis u katastar je odvojena aktivnost koju notar u ime kupca stana elektronskim putem podnosi poreskoj upravi. Postoji i definisan rok za podnošenje zahteva, a on je 30 dana od dana overe kupoprodajnog ugovora kod notara.

Koliki je porez na prenos apsolutnih prava za stan?

Porez na prenos apsolutnih prava je jednokratni iznos koji kupac plaća prilikom kupovine stana u starogradnji i visina ovog poreza je 2,5% od visine prodajne cene koja je navedena u kupoprodajnom ugovoru.

Šta je ovde važno i na šta treba obratiti pažnju? Reč je ceni koja je navedena u kupoprodajnom ugovoru. Naime, poreska uprava može da opovrgne njenu visinu ukoliko se donese odluka da je navedena cena ispod aktuelne tržišne cene. Tada, dolazi do procene tržišne cene za stan od strane poreske uprave i onda ste u obavezi da platite 2,5% od procenjene tržišne cene. Dakle, plaćate porez na višu cenu, a samim tim je i visina poreza viša. Vi kao kupac koji treba da plati taj porez možete na ovu odluku da podnesete žalbu.

Porez na prenos apsolutnih prava prvi stan

Kako izgleda procedura kada po prvi put kupujete nekretninu na svoje ime, a reč je upravo o nekretnini u starogradnji? Da li  postoji obezbeđena neka olakšica? Odgovor je potvrdan.

Imate pravo da budete oslobođeni od poreza na prenos apsolutnih prava u slučaju kada kupujete prvi stan, ukoliko kao kupac ispunjavate sledeće uslove:

  • punoletni ste,
  • imate registrovano prebivalište na teritoriji Republike Srbije,
  • od prvoj jula 2006.godine na Vašem imenu nije registrovano vlasništvo ni suvlasništvo neke druge nekretnine.

Ukoliko ispunjavate navedene uslove, imate pravo za podnošenje zahteva za oslobađanje plaćanja poreza. Visina oslobađanja zavisi od kvadrature nekretnine koju ste kupili i od broja članova Vašeg domaćinstva. Naime, Vi kao kupac, imate pravo na oslobađanje poreza do 40m2 dok svaki član domaćinstva mimo Vas ima pravo na otpis 15m2. Da bi se ovaj zahtev uvažio za članove Vašeg domaćinstva, oni moraju ispuniti uslov da od 01.06.2016-te godine nisu upisani kao vlasnici, niti suvlasnici bilo koje druge nekretnine. Ukoliko su svi uslovi ispunjeni- možete raditi na pripremi dokumentacije za podnošenje zahteva.

Potrebna dokumentacija za porez na prenos apsolutnih prava

Kao kupac nekretnine, dužni ste da u roku od 10 dana od dana kada je nastala Vaša poreska obaveza, prosledite prijavu nadležnoj službi poresku prijavu. Poreska prijava, kao i sva druga dokumentacija, popunjava se traženim podacima i uz kupoprodajni ugovor, dokaz o vlasništvu nepokretnosti, izvod dobijen iz katastra, fotokopirane lične karte prodavca i kupca, i dodatnu traženu dokumentaciju dostavlja se nadležnoj poreskoj službi.

Oslobađanje od plaćanja poreza je itekako značajno za Vaš kućni budžet, pa se za tu finasijsku uštedu vredi i malo potruditi oko pripreme potrebne dokumentacije.

Uvek savetujemo da mimo spiska potrebnih dokumenata koji ćete pročitati u nastavku, proverite sa nadležnim lokalnim organima da li je još nešto neophodno priložiti.

Potrebna dokumentacija za oslobađanje od ove vrste poreza podrazumeva:

  • Poresku prijavu za oslobađanje od poreza na prenos apsolutnih prava.
  • Fotokopije ličnih karata prodavca, kupca stana i lica koji su članovi domaćinstva kupca.
  • Overenu fotokopiju kupoprodajnog ugovora.
  • Fotokopiran prikaz vlasništva prodavca nad nekretninom.
  • Kod notara overena izjava kupca nekretnine da mu je ovo prva nekretnina.
  • Uverenja o državljanstvu kupca i članove njegove porodice.
  • Izvodi iz matične knjige rođenih kupca i članove njegove porodice.
  • Uverenje o izvodu iz matične knjige venčanih.
  • Uverenja o prebivalištu za kupca i članove njegove porodice.
  • Uverenja izdata od nadležne službe da kupac nekretnine i njegovi članovi domaćinstva nisu do jula 2006-te godine bili vlasnici, niti suvlasnici neke druge nekretnine.  

Koliko se čeka rešenje za porez na prenos apsolutnih prava?

Kao što je već i navedeno, ako ste kupac stana, u roku od deset dana od dana nastanka Vaše poreske obaveze, dužni ste da podnesete prijavu za porez na prenos apsolutnih prava. U roku od 30 dana trebalo bi da Vam se od strane poreske uprave dostavi dokument koji je zapravo rešenje o porezu na prenos apsolutnih prava. Kako je realno za očekivati da se taj rok produži, nemojte se brinuti. Na Vama je da se detaljno informišete oko toga šta su Vaše obaveze, a ukoliko primetite da ne dobijate rešenje ni nakon predviđenog roka, uvek se možete za informaciju obratiti nadležnoj službi.

Imate potrebu da se detaljnije informišete o ovoj temi?

Apsolutno nam je jasno da postoji vrlo veliki broj dokumenata koji je potrebno pripremiti, da nekada ne možete sve tokove u procedurama da ispratite, i morate znati samo jedno – sve je to prirodno. Niko od Vas ne očekuje da budete u stanju da u svakom momentu baratate sa svim mogućim informacijama ili da znate šta je tačno sledeći korak. Postupak kupovine stana je vrlo komplikovan i sa sobom nosi dosta stvari na koje treba obratiti pažnju. Kako biste znali šta je to na šta treba da obratite pažnju, neophodno je da u svakom trenutku imate adekvatnu stručnu podršku.

Art nekretnine se već skoro deset godina nalaze na usluzi svojim klijentima. Upoznati smo sa svim tržišnim zakonima i začkoljicama, u toku smo sa aktuelnim informacijama i u stalnoj smo saradnji sa potrebnom pravnom podrškom. Imamo priliku da Vam obezbedimo svu potrebnu pomoć u postupku kupovine Vašeg novog doma. Birajući adekvatnog partnera za tu misiju, birate i sigurnost.

Sve ovo i još mnogo toga drugog su razlozi zašto verujemo da možemo da učinimo da Vam ceo proces u vezi kupovine stana bude završen što efikasnije i bez nepotrebnih, dodatnih, novčanih izdataka.

Kontakt forma

Da li želite da se zaista uverite u našu sposobnost i stručnost?

Ako ste odabrali stan koji želite da kupite, ne ustručavajte se, unesite potrebne podatke u kontakt formu iz nastavka i budite sigurni da će Vas naši stručni saradnici kontaktirati u što kraćem roku.