Povrat PDV za stan i na šta treba obratiti pažnju

Već neko vreme planirate kupovinu nekretnine, gledate oglase, razmišljate o lokaciji i naravno, o budžetu. Pitate se koliko Vas čeka dodatnih troškova mimo troška za plaćanje stana, koje su to informacije ključne i da li postoji ikakav način da se cela procedura u vezi kupovine stana odvija što jednostavanije? Povrh svega toga, dobro bi došla i mogućnost da se bar neki iznos novca uštedi, zar ne?

Ako ste pak, već obavili kupovinu stana i još uvek niste regulisali povraćaj PDV – onda verujemo da će Vam ovaj tekst olakšati taj korak koji sledi, a ujedno biće Vam koristan i ako tek planirate kupovinu.

Kako bi za Vas kupovina stana bila što više uzbudljivo, i što manje stresno iskustvo, pripremili smo tekst koji obrađuje temu povrat PDV za stan. Osvrnućemo se na uslove koje je potrebno ispuniti, daćemo Vam spisak potrebne dokumentacije za podnošenje ovog zahteva, i naglasićemo Vam rok koji treba ispoštovati kako bi Vaša prijava bila predata na vreme.

Šta podrazumeva povraćaj PDV kada prvi put kupujete stan?

Kao što se u svakom prodajnom procesu plaća porez na dodatu vrednost (skraćeno PDV), tako je i prilikom kupovine stana, načelno, potrebno platiti ovu vrstu poreza. Međutim, šta podrazumeva povraćaj PDV kada prvi put kupujete stan i šta to tačno znači za Vaš kućni budžet?

Povrat PDV za stan predstavlja vraćanje plaćenog poreza na dodatu vrednost prilikom kupovine nekretnine, ukoliko su ispoštovani svi potrebni uslovi. Ovo znači da će Vam, nakon izvršene kontrole od strane nadležnih organa u kojoj se utvrdi da imate pravo na povraćaj PDV, biti uplaćen pripadajući iznos na ime ostvarenog prava na povraćaj PDV.

Ovaj iznos sredstava koji se uplaćuje varira od slučaja do slučaja, i ne dobija svaki kupac isti iznos jer upravo visina uplate zavisi od površine kupljene nekretnine, njene cene i od broja članova Vašeg domaćinstva koje prijavljujete u dokumentaciji koja se podnosi na kontrolu nadležnim organima.

Iznos koji budete dobili kao povraćaj PDV za stan koji kupujete ima definisanu visinu, i ona iznosi 10% od vrednosti kupljene nekretnine. Sredstva koja Vam tom prilikom budu odobrena možete koristiti u svrhu koja je Vama u tom trenutku najpotrebnija, bilo da se radi o opremanju stanja ili ulaganju u nešto drugo.

Svima je, a posebno mladima kojima je kupovina stana prvi ozbiljniji izdatak sa kojima su se do tada susreli, iznos koji se vrati na ime PDV od kupovine prvog stana značajna novčana ušteda. Upravo iz tog razloga, neophodno je dobro proučiti sve potrebne uslove kako biste bili sigurni da ćete iskorisiti priliku koja Vam se nudi, i tako za sebe obezbediti dodatna novčana sredstva.

Ko ima pravo na povrat PDV za kupovinu stana

Za početak, važno je utvrditi ko ima pravo na povrat PDV za kupovinu stana, kako biste, ako ispunjavate taj prvi uslov, bili u prilici da nastavite dalje sa procedurom. Sve u vezi kupovine nekretnine, pa samim tim i povratom PDV, jasno je definisano Zakonom o porezu na dodatu vrednost.

Kako se navodi u pomenutom Zakonu, počev od sredine 2006.godine, tačnije od 01. jula 2006-te godine, svi koji ispunjavaju sledeće uslove kao lica koja apliciraju, mogu podneti zahtev za povraćaj poreza za kupovinu stana:

  • Nepostojanje vlasništva ili suvlasništva nad nekom nekretninom na ime osobe koja podnosi zahtev.
  • Potrebno je da je podnosilac zahteva državljanin Republike Srbije sa prijavom prebivališta u Republici Srbiji.
  • Obavezno je da osoba koja aplicira bude punoletna.

Prvi uslov jasno daje do znanja da ukoliko već imate uknjiženu nekretninu na svom imenu, ili ste upisani kao suvlasnik neke nekrentnine, nažalost nemate pravo da aplicirate za povrat PDV za kupovinu stana. Ovo pravo možete iskoristiti samo jednom tokom života.

Drugi uslov se tiče stalnog mesta prebivališta i državaljanstva Republike Srbije, kojim se isključuje mogućnost da aplicirate kod nadležnih organa ukoliko ne živite na lokaciji Republike Srbije ili nemate državljanstvo Republike Srbije.

Treći uslov je nešto što se i podrazumeva, a to je da imate više od osamnaest godina.

Ako za sada ispunjavate sve što je gore navedeno, verujemo da je sada pravi trenutak da Vas pozovemo  da pogledate kompletnu ponudu stanova u novogradnji koje agencija Art nekretnine nudi. Znajte da Vam u svakom trenutku naši stručni saradnici stoje na raspolaganju, pa ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu u vezi kupovine stana – budite slobodni da nas kontaktirate.

Saznajte šta je potrebno za povrat PDV za stan

U prvom delu teksta naveli smo uslove koje podnosilac zahteva mora da ispuni, kada smo se dotakli teme ko ima pravo na povrat PDV za kupovinu stana. Ali, znajte da se tu priča u vezi uslova ne završava.

Kada je reč o nekretnini koja se kupuje, i tu je propisano jedno pravilo koje mora biti ispunjeno. Predmet kupovine može da bude samo stan u novogradnji, a ovim pravilom se automatski isključuju nekretnine koje su već bile u prometu.

Dakle, ako se stan prvi put ne prodaje od strane investitora, tada niste u mogućnosti da podnesete zahtev za povrat PDV za stan. Postoje mogućnosti u kojima se i kupcima stanova u starogradnji nudi prilika za finansijsko umanjenje troškova, ali to je oslobađanje od druge vrste poreza i na tu temu ćemo pisati drugi put.

Da li možete dobiti refundaciju na celu površinu stana? Nažalost ne. Pravilo je takvo da se povraćaj PDV podnosiocu zahteva računa na 40 kvadratnih metara, ostatak kvadrature ne može da bude predmet zahteva za povraćaj PDV. Ako se pitate da li i drugi članovi domaćinsta mogu na bilo koji način da doprinesu da povraćaj PDV bude što veći – odgovor na to pitanje je potvrdan!

Svaki član domaćinstva dodatno može da doprinese refundaciji jer se na svakog upisanog člana porodice računa 15 kvadratnih metara. U slučaju Vaših članova domaćinstva, tu nije važno da li su u pitanju punoletne ili maloletne osobe, dakle, maloletna deca mogu bez ikakvih problema biti prijavljena kao članovi domaćinstva po osnovu kojih možete ostvariti pravo na dodatnu refundaciju.

Dokumentacija za povrat PDV za stan

Kada ste upoznati sa uslovima koji važe za povraćaj PDV, sledi naredni korak koji se odnosi na dokumentaciju. Ovo je za većinu izazovnija etapa jer svako prikupljanje dokumentacija sa sobom neizostavno nosi i određenu količinu stresa.

Kako biste što lakše prošli kroz ovo, savetujemo da u svakom trenutku imate obezbeđenu stručnu podršku koja će Vam uvek biti na raspolaganju i zahvaljujući kojoj ćete lakše prebroditi i muke sa papirima.

U redovima koji slede, pročitajte koju dokumentaciju je najčešće potrebno pripremiti, a ista je u vezi nekretnine koja se kupuje.

Popunjen Zahtev kupca prvog stana za refundaciju PDV

Zahtev kupca prvog stana za refundaciju PDV ili  Zahtev za povrat PDV je dokument čijom predajom zvanično i počinje proces za refunaciju. Ovaj zahtev je jedan od obaveznih dokumenata u ovom procesu i on sadrži osnovne podatke o podnosiocu zahteva, članovima njegovog domaćinstva, kao i podatke u vezi nekretnine koja je predmet prodaje.

Izjava od kupca da po prvi put kupuje stan

Popunjavanjem ovog dokumenta kupac stana izjavljuje da po prvi put kupuje stan za sebe i članove svog domaćinstva. U dokumentu su navedena polja za upis ličnih podataka o kupcu, kao i svim njegovim članovima sa kojima živi u domaćinstvu. Potpisom ovog dokumenta, kupac garantuje tačnost izjave, a dokument se overava kod notara.

Kupoprodajni ugovor

Ugovor o zaključenoj kupovini, odnosno prodaji stana između investitora i lica koje kupuje stan. U ovom dokumentu se navode podaci obe strane, kao i podaci u vezi sa nekretninom koja se kupuje/prodaje. Dokument je potrebno overiti kod notara.

Račun za nekretninu sa prikazom poreza na dodatu vrednost

U ovom dokumentu se navodi iznos poreza na dodatu vrednost za datu nekretninu koja je predmet kupovine.

Pečatirani bankarski izvod o uplati

Ovo je izbod iz banke kojim se potvrđuje da ste uspešno izvršili plaćanje za svoj stan. Dokument je potvrda da je prodavac (investitor) stana primio od Vas punu cenu stana sa uračunatim pripadajućim PDV.

Potvrda iz katastra

Ovaj dokument daje uvid u to da se na Vašem imenu do sada nije registrovala nijedna nekretnina, odnosno, dokazuje da ste Vi sada po prvi put postali vlasnik stana.

VAŽNO- NAVESTI DODATNA DOKUMENTA KOJA SU OBAVEZNA, A NISU NAVEDENA!

Kada je reč o Vašim ličnim dokumentima, i dokumentima članova domaćinstva koje je potrebno priložiti, važno je pripremiti sledeće:

  • Očitane lične karte – Vašu i lične karte svih članova u domaćinstvu.
  • Izvode iz matičnih knjiga rođenih.
  • Izvod iz matične knjige venčanih za supružnika (ukoliko ste u bračnoj zajednici).
  • Potvrde o prebivalištima.
  • Fotokopija kartice računa iz banke (ovo se odnosi samo na kupca nekretnine).
  • Potvrda koja govori o tome da niko iz domaćinstva nije vlasnik niti suvlasnik bilo koje druge nekretnine.

Koji je rok za podnošenje zahteva za povrat PDV za stan

Kada ste prikupili svu potrebnu dokumentaciju (pozivamo Vas da se o neophodnoj dokumentaciji  informišete kod nadležnih organa, naš tekst Vam pruža smernice i korisne informacije, ali dodatna provera se uvek preporučuje) trebalo bi da istu predate na vreme, kako ne biste došli u situaciju da izgubite pravo na povrat PDV za stan.

Kada se realizuje primopredaja stana, naš savet bi bio da odmah potom podnesete zahtev za povrat PDV za stan. Nemojte da čekate dugo, zacrtajte sebi rok koji ni u kom slučaju nije duži od 30 dana od dana primopredaje stana. Imajte na umu da je u ovoj fazi ažurnost vrlo važna, i ukoliko vodite računa o roku, velike su šanse da Vaša posvećenost bude nagrađena odobrenim zahtevom.

Koliko se čeka povrat PDV za stan

 Kada dođe i taj trenutak da se ažurnost isplati, sredstva će biti uplaćena na Vaš račun najkasnije 15-og dana od dana dostavljenog rešenja. Rešenje sa pozitivnom odlukom se dostavlja ukoliko su svi navedeni zahtevi ispoštovani i ako zadovoljavate sve kriterijume. Nadležni poreski organi imaju rok od mesec dana da donesu odluku, a rok započinje od dana kada je predat zahtev za povrat PDV za stan.

Povrat PDV za stan iskustva

Koliko god da je kupovina stana u praksi ne tako jednostavno iskustvo za mnoge, naš savet je da ne brzate ni sa odlukama ni sa bilo kojom drugom akcijom; uzmite za sebe dovoljno vremena počev od izbora nekretnine, preko sakupljanja relevantnih informacija, pa sve do prikupljanja svih potrebnih dokumenata. Informišite se kako sebi možete najviše da olakšate, da iskoristite sve moguće benefite i olakšice koji se nude, i da uz stručnu podršku celokupan proces kupovine nekretnine prođe što lakše i jednostavnije.

Budite uvereni u to da su za povrat PDV za stan iskustva itetkako pozitivna, i većina ljudi sa kojima budete razgovarali na ovu temu pomenuće Vam koliko im je upravo ta mogućnost da refundiraju određeni iznos sredstava pomogla. Tim novcem su kupili nameštaj za stan ili su ga iskoristili na neki drugi način. U svakom slučaju, na kraju kada se podvuče crta, sva birokratija padne u zaborav i shvatate da se svaki trud isplati, pa i onaj koji uložite u ceo ovaj proces.

Ukoliko još uvek niste odabrali stan koji biste kupili i pretvorili u svoj topli dom, ovo je pravi trenutak da pogledate stanove u novogradnji koje imamo u ponudi. Ponosni smo na to što možemo da tvrdimo da imamo najbolju ponudu novogradnji, pri čijoj kupovini ne plaćate proviziju. Da li je to ušteda na plaćanju provizije agenciji za nekretnine još jedan plus za Vaš kućni budžet? Apsolutno da!

Pogledajte sve novogradnje koje imamo u ponudi.

U svakom trenutku, na raspolaganju Vam stoji pomoć naših stručnih agenata, koju možete dobiti ispunjavanjem konakt forme iz nastavka. Na zaboravite, tu smo da Vama i Vašoj porodici olakšamo i pomognemo u pronalaženju najboljeg doma za život!