Pomoć države mladim bračnim parovima

Danas više nego ikada, postoji utisak da se stupanje u brak i zasnivanje porodice odlaže i da je po tom pitanju, ako bismo upoređivali vremena naših roditelja, razlika izuzetno velika. Šta mislite, šta tačno manjka – ljubavi ili sigurnosti u budućnost? Volimo da mislimo da svako vreme sa sobom nosi i neke lepe, a ne samo problematične trenutke, pa tako i da se danas, za svaku životnu situaciju može pronaći adekvatno rešenje. Baš kao i za rešavanje stambenog pitanja kod mladih bračnih parova.

Nakon odluke o zajedničkom životu, treba dati odgovor na neizbežno pitanje “Kada ćemo kupiti stan?”. Sve češće se “kada” zamenjuje sa “kako”, jer su usled opšte ekonomske situacije u celom svetu, promene više nego očigledne i u našoj zemlji. Da su cene nekretnina više nego ikada pre – svima nam je dobro poznato. Međutim, ohrabruje činjenica da ipak postoje određene mere od strane države koje imaju za cilj pomaganje mladima u obezbeđenju krova nad glavom. Danas ćemo se osvrnuti na pomoć države mladim bračnim parovima i na jednom mestu ćemo sumirati sve značajne informacije na ovu temu.

Pomoć na ime majke – koja mesta imaju prioritet?

Da je pomoć države mladim bračnim parovima više nego potrebna, potvrđuje i činjenica da je veliki broj mladih obradovala mogućnost da mogu da računaju na ovaj vid pomoći. Rešavanje stambenog pitanja jedna je od najvažnijih odluka u životima svih nas, te je prilika za dobijanje bilo kakvog vida pomoći itekako dobrodošla. Od februara 2022-e godine, Vlada je donela odluku o subvenciji za kupovinu prvog stana ili kuće svim majkama koje su dobile dete od kako je odluka stupila na snagu.

O čemu se tačno radi?

Sve žene koje su se u 2022-oj godini ostvarile u ulozi majke, mogu aplicirati za pomoć u vidu novčanih sredstava čija namena može biti izgradnja kuće, učešće u kupovini ili kupovina stana ili kuće. Za svaku od ovih navedenih situacija postoje propisani iznosi subvencija, pa tako:

  • Za građenje kuće u devastiranim područjima, subvencija iznosi 50% vrednosti od naznačenog iznosa za izgradnju kuće. Ovo podrazumeva sledeće opštine: Vladičin Han, Babušnica, Bojnik, Golubac, Žitorađa, Bela Palanka, Mali Zvornik, Lebane, Merošina, Medveđa, Svrljig, Surdulica, Tutin, Bosilegrad, Preševo, Prijepolje, Trgovište, Kuršumlija i Bujanovac.
  • Izgradnja kuće u drugim jedinicama lokalne samouprave buće subvencionisana 20% od naznačenog iznosa za izgradnju kuće.
  • Kupovina stana ili kuće se subvencioniše sa 20%, kao i u slučaju učešća za kupovinu stana ili kuće.

Kao što se da zaključiti, postoje određeni uslovi za podnošenje zahteva za subvenciju. Mimo uslova da je žena dobila dete u 2022-oj godini, navodi se i to da je uslov da do sada žena nije imala registrovanu nekretninu na svom imenu, ni kao vlasnik, ni kao suvlasnik. Isti uslov važi i za supružnika.  Dalje, važno je da je državljanka Srbije, mada postoje izuzeci koji omogućavaju i stranim državljankama da apliciraju za ovaj vid pomoći države, ali više o tome ćete pročitati u nastavku teksta.  Sledeći uslov koji navodimo tiče se mesečnih primanja mladog bračnog para. Pomoć države mladim bračnim parovima namenjena je upravo onim parovima čija zajednička mesečna primanja nisu viša od dve prosečne neto zarade. Ovo možemo podvesti i kao ključni uslov u celom ovom programu subvencionisanja jer je namera države da finansijski pomogne onim parovima kojima je pomoć najpotrebnija.

O svim detaljnijim uslovima, savetujemo da se raspitate i u lokalnoj samoupravi, kako biste bili što pripremljeniji i u potpunosti upoznati sa uslovima koje je neophodno da ispunite kako biste bili adekvatan kandidat za ovaj vid subvencionisanja.

Šta je potrebno od dokumentacije?

Kao što rekosmo, posebnu pažnju obratite na potrebne uslove, ali nemojte zanemariti ni potrebnu dokumentaciju, koja je neophodna kako bi apliciranje za ovu vrstu subvencije bilo uredno. Od dokumenata, a u zavisnosti od Vašeg slučaja, pripremite sledeće:

  • Izvod iz matične knjige venčanih.
  • Uverenje o mestu prebivališta oba partnera u poslednjih pet godina.
  • Dokaz o ukupnim mesečnim primanjima.
  • Overeno uverenje da podnosilac zahteva nije bio suvlasnik niti vlasnik nekretnine za stanovanje.
  • Izjave od strana podnosioca zahteva i supružnika u kojima se navodi nepostojanje vlasništva ni suvlasništva nad nekretninama za stanovanje.
  • Izjavu da supružnici nisu aplicirali za novčana sredstva u vezi kupovine ili adapacije nekretnine od dana kada su podneli prijavu za pomoć države mladim bračnim parovima.
  • Izjavu supružnika o tome da nije prodao nekretninu sa svog imena u zadnjih pet godina.
  • Overen tehnički opis sa navedenim radovima i njihov predačun.
  • Zaključen predugovor sa kompanijom koja vrši projektovanje i izvodi građevinske radove.
  • Građevinsku dozvolu.
  • Overen od strane javnog beležnika kupoprodajni predugovor.

Uvek proverite sa nadležnim organom da li imate svu potrebnu dokumentaciju, kako biste bili sigurni u to da ste ispoštovali sve što se bili u obavezi.

Ako je u pitanju strani državljanin, kakva je procedura?

Naveli smo da je jedan od uslova da je podnosilac zahteva državaljanka Republike Srbije, međutim, postoji izuzetak koji govori da za ovaj vid pomoći od države mogu da se prijave i žene koje nemaju državljanstvo naše zemlje. Kakva je procedura u tom slučaju? U tom slučaju, mimo navedene dokumentacije potrebno je podneti uverenje o stranom državljanstvu i potvrdu statusa stalno naseljenog stranca.

Kome se dostavlja prikupljena dokumentacija?

Kada je dokumentacija uredno prikupljena, popunjena i overena, tada se podnosi nadležnom organu lokalne samouprave. Sve majke koje žele da apliciraju za ovaj vid pomoći, na raspolaganju imaju godinu dana od dana rođenja deteta da sve radnje u vezi dokumentacije završe i da je predaju u naznačenom roku. Dokumentacije koje lokalna samouprava prikupi prosleđuju se komisiji, koja dalje razmatra svaku podnetu prijavu ponaosob.

Ko su članovi komisije za donošenje odluka?

Kako bi se utvrdilo koji zahtevi od pristiglih zadovoljavaju sve potrebne kriterijume za pomoć države mladim bračnim parovima, neophodno je postojanje komisije koja donosi krajnju odluku. Članovi komisije proglašeni su od strane Vlade Republike Srbije i birani su kao predstavnici organa državne uprave  koji se vode kao nadležni za pitanja u vezi brige o porodici i demografiji, nadležni za socijalna pitanja, nadležni za brigu o selu, kao i nadležni u resoru poslovnih finansija, privrede, građevinarstva i predstavnici koji su u Republičkog geodetskom zavodu. Na čelu svih članova ovako sačinjene komisije, nalazi se ministar koji je nadležan za socijalna pitanja.

Kakvu novčanu pomoć još dobijaju roditelji od države?

Nećemo pogrešiti ako kažemo da je 2022-a godina bila godina koja je određenim odredbama i odlukama u vezi pomoći od strane države donela sa sobom malo i ohrabrenja. Ovo se vrlo važno za sve mlade bračne parove, mlade roditelje i sve one koji nameravaju da u svom životu donesu odluke u vezi stupanja u brak i zasnivanja porodice. Pored pomenute pomoći mladim bračnim parovima za učešće u kupovini nekretnine, izgradnji ili njenoj kupovini, doneta je odluka da se obezbede i dodatna novčana sredstva koja će mnogim porodicama pomoći da osnaže svoj kućni budžet.

Naime, 2022-a godina započela je sa usvojenom odlukom da država pomogne svim porodicama u kojima se od januara te godine rodi drugo ili treće dete. Pomoć se ogleda u jednokratnoj isplati u iznosu od 100.000,00 rsd. Pored ove pomoći, država je odlučila da porodicama sa prvorođenim detetom poveća jednokratnu pomoć, pa umesto dosadašnjih 100.000,00 rsd, porodice mogu očekivati 300.000,00 rsd. Ono što i dalje ostaje na snazi kao pomoć roditeljima drugog deteta jeste novčana pomoć u iznosu od 10.000,00 rsd mesečno, do detetove navršene druge godine. Ukoliko se u porodici rodi treća beba, roditelji imaju pravo na mesečnu isplatu u iznosu od 12.000,00 rsd u narednih 10 godina.

Sve navedene olakšice donete su sa ciljem da se pomogne porodicama da žive što kvalitetnije i da se mladi ohrabre na čin stupanja u brak, kao i na podizanje svesti o značaju povećanja nataliteta u zemlji. Isto tako, nije izuzeta iz vida ni potreba da se trenutno slabo naseljena ili nedovoljno razvijena mesta u zemlji razviju i ponovo ožive.

Više na temu u vezi toga kako da uz pomoć države kupite stan, možete pročitati u našem blogu sa nazivom Pomoć države za kupovinu stana.

ART nekretnine

Da li smo uspeli da Vam pružimo neke nove informacije koje su za Vas korisne? Ako smo uspeli u tome, pozivamo Vas da nas kontaktirate kako bismo bili u prilici da se bliže upoznamo sa Vašim planovima i željama po pitanju rešavanja stambenog pitanja, i da vidimo da li možemo zajedničkim snagama da pronađemo najlepše mesto za život koje ćete Vi pretvoriti u dom.

Popunite kontakt formu i budite sigurni da će Vam se neko od naših agenata u što kraćem roku javiti.