Kako prodati stan u Beogradu?

Tržište nekretnina u Srbiji već neko vreme unazad beleži trend rasta cena, pa ukoliko imate nekretninu koju planirate da prodate, ovo je možda povoljan period da se informišete o tome šta sve možete očekivati u ovom procesu.

Na pitanje “kako prodati stan u Beogradu?” ne postoji jedan univerzalan odgovor. Isto tako, ne postoji ni formula koja obezbeđuje realizaciju prodaje u najkraćem mogućem roku i sa cenom koja je najidealnija za prodavca. Istina je ta da se u pozadini procesa prodaje stana nalazi i dosta strpljenja prodavca, pregovaranja i preispitivanja raznoraznih odluka.

Kao što i svaki drugi proces ima svoje faze, tako i prodaja stana ima svoj tok. Mi Vam danas dajemo smernice za koje smatramo da će Vam koristiti i da ćete uz njih steći jasniju sliku o tome kako prodaja stana izgleda, a to će biti od velike pomoći naročito ako Vam je ovo prva prodaja do sada.

Odrediti tržišnu vrednost nekretnine

Među prvim pitanjima koja će se javiti sa potrebom da na njih date odgovor jeste i to koliko iznosi tržišna vrednost nekretnine koju prodajete. Da li ste već uradili neku vrstu istraživanja i u ovom trenutku imate ideju o okvirnoj ceni po kojoj biste mogli da prodate stan? Ukoliko odgovor nije potvrdan, nemojte se brinuti, kroz ovaj tekst ćemo navesti šta od faktora može da utiče na formiranje prodajne cene, pa zato nastavite sa čitanjem.

Šta se sve gleda kod tržišne vrednosti nekretnine?

Pomenuli smo da je neka forma istraživanja neophodna, kako biste znali sa kojom cenom da istupite na tržište. U nastavku navodimo šta je to što utiče na cenu svake nekretnine inače, ne samo u Beogradu. Razmislite o sledećim faktorima koje ćemo navesti i imajući njih na umu lakše ćete odrediti realnu vrednost stana koji prodajete.

Lokacija stana

Gde se stan nalazi? Odgovor na ovo pitanje je među ključnim faktorima za određivanje cene stana koji se prodaje. Među mnogobrojnim beogradskim opštinama, izdvajaju se neke koje su ponele epitet omiljenih, pa je tako potražnja za stanovima u ovim opštinama daleko veća nego za neke druge lokacije.  Konkretno, u ovom slučaju mislimo na opštine poput Starog grada, Savskog venca ili Novog Beograda.

Pored lokacije same opštine, važna je i mikrolokacija, pa tako stanovi na različitim lokacijama na Novom Beogradu neće imati istu cenu, jer atraktivnija lokacija povećava cenu nekretnine. Koliko je Vaš stan u blizini glavnih saobraćajnica, škole, vrtića ili drugih važnih institucija? Ako su budući kupci stana roditelji maloletne dece – ovo pitanje će im biti vrlo važno za donošenje konačne odluke.

Struktura stana

Struktura stana, raspored prostorija i sobnost su takođe faktori koji su važni budućim kupcima.

Kada govorimo o rasporedu prostorija i organizovanosti stana, ako je korisna površina stana dobro organizovana, na način da je svaki kvadratni metar dobro iskorišćen – kupci će biti više zainteresovani. Stavite se u ulogu kupca, više bi Vam koristio stan koji ima jednu zasebnu prostoriju više, nego istu kvadraturu u ogromnom predsoblju, zar ne?

Jednosobni stanovi imaju donekle nesrazmerno veću cenu od dvosobnih ili trosobnih stanova, pa tako ako je i nekretnina koju prodajete baš ove sobnosti – ovo je odlična okolnost za Vas. Ukoliko nekretnina koja je predmet prodaje ima ostavu ili prostoriju poput podruma, gde je moguće odlaganje stvari – tada se i ovo beleži kao plus.

Posedovanje terase/lifta

U prostorno ograničenim uslovima, dodatnih par kvadrata znači pravo malo bogatstvo! Terasa uz stan je veliki bonus, pa makar njena kvadratura i bila skromna. Baš svako će poželeti da se opusti i uživa u lepom vremenu na svojoj terasi, uz čašu kafe ili vina.

Osim za uživanje i druženje, terase su korisne i kada je potrebno odložiti neke stvari manjeg gabarita i zbog svih tih dobrih strana, nekrentnina sa terasom imaće veću cenu. Iako kvadratura terase ne ulazi u korisne površine stana, njeno postojanje itekako utiče na formiranje cene.

Druga stvar na koju kupci redovno obraćaju pažnju jeste da li zgrada u kojoj kupuju stan ima ili nema lift. Nekome ovo možda i nije toliko važno, posebno ako nema decu ili ako su deca odrasla, a stan se pritom nalazi na prizemlju ili nižim spratovima. Međutim, ako je stan na višem spratu i ako su kupci roditelji sa malom decom u pitanju – lift će im puno značiti.

Vrsta grejanja

Kada je o grejanju u stanu reč, trenutno su najtraženiji stanovi koji imaju opciju kontrolisane potrošnje, pri kojoj se grejanje u sezoni naplaćuje isključivo po utrošku. Ako stan koji se prodaje nema ovu mogućnost i grejanje u njemu je na TA peć ili je nekako drugačije organizovano, tada visina cene stana može biti niža čak i do 7%. Ovo je podsetnik da obavezno navedete kakav je sistem grejanja u Vašem stanu, jer će potencijalnom kupcu ta informacija dosta da znači.

Orijentisanost stana

Orjentacija stana sever-jug ili istok-zapad? Verovatno znate da je orjentisanost stana sever-jug ipak poželjnija varijanta zbog količine dnevne svetlosti koju sa sobom nosi ova kombinacija. Severna strana nema toliko mnogo svetlosti i tokom leta ove prostorije imaju prirodnu hladovinu. Južna strana obiluje dnevnom svetlošću, ovo je idealno za dnevne ili dečije sobe.

Za razliku od toga, istočna strana u stanu pružiće samo tokom prepodnevnih sati dosta dnevne osvetljenosti i sa ovakvom pozicijom prostorije rizikuje se veća temperatura u tim prostorijama tokom letnjih meseci.

Ako je Vaš stan pozicioniran tako da je orjentacija sever-jug, naš je savet da tu činjenicu imate na umu pri sastavljanju oglasa, jer je izuzetno važno naglasiti baš sve benefite nekretnine koju prodajete.

Sredite stan

Da bi stan bio primamljiviji za potencijalne kupce, potrebno je uložiti malo i vremena za njegovo uređenje. Ovo ne podrazumeva nužno neke velike prepravke u stanu niti njegovo kompletno renoviranje. Ali, ako želite da za svoj stan dobijete što veću cenu, gledajte da njegovo stanje bude dobro. U slučaju da postoji neki kvar na instalacijama ili cevima, bilo bi dobro da se to popravi kako bi u stanu sve bilo funkcionalno.

Sa druge strane, čisti zidovi i čiste prostorije odaju lepši utisak i sigurno ćete za svoj trud koji ste uložili u popravke ili čišćenje biti nagrađeni.

Iako savetujemo da sredite stan pre nego što se njegova prodaja oglasi, imajte na umu jasnu granicu do koje je isplativo da idete. Nikako nemojte ulaziti u projekte koji Vam se finansijski neće isplatiti, a koji se odnose na neku veću adaptaciju prostora u stanu ili nešto tome slično. Ipak to prepustite budućim vlasnicima.

Ako želite da se u potencijalnim kupcima što lakše i brže probudi želja da kupe baš Vaš stan, potrudite se da pri razgledanju stana ili na slikama ili videima koje budete napravili u svrhu prodaje, ne odajete svoj lični pečat.

Ovo konkretno znači da se po ulasku u Vaš prostor ne oseti da je on Vaš. Potpuno je prirodno da Vaš prostor oslikava Vaš život i život Vaše porodice, ali potrudite se da u ovu svrhu na sve moguće načine neutrališete to.

U slučaju da pri ulasku u stan ne dominira neka posebno naglašena karakteristika koja proizilazi iz Vašeg hobija ili onoga što čini Vas, tada će se svako ko dođe da uživo vidi stan lakše poistovetiti sa njim. U njemu će videti mogućnost da za sebe i svoju porodicu kreira okruženje koje njima najviše odgovara, i to je već korak više ka kupovini nekretnine.

Procenite fizičko stanje stana

Jedna od etapa u prodaji stana jeste i procena njegovog fizičkog stanja.

Procena fizičkog stanja stana prepušta se profesionalnim licima koji su obučeni za to da daju najrealevantniiju sliku o stanju stana koji posedujete i koji želite da prodate. Tokom procene, određuje se njena vrednost, koja uz druge faktore utiče na formiranje krajnje cene stana.

Ukratko, ovaj postupak se sprovodi tako što procenitelj pregleda fizičke elemente nekretnine i utvrđuje njihovo stanje. Primera radi, pregleda se stanje zidova, prozora, vrata, a posebna pažnja se obraća na cevi i instalacije, pa samim tim na kuhinju i kupatilo kao delove stana. Na osnovu zatečenog stanja, stručno lice daje ukupnu ocenu o fizičkom stanju u kome se nekretnina nalazi.

Načini prodaje stana

Kako prodati stan u Beogradu, tačnije na koji način se to najbrže i najsigurnije može uraditi? 

Ovde ćemo Vam preporučiti stručnu i profesionalnu podršku agenata prodaje iza kojih stoje višegodišnja iskustva u praksi, znanje i posvećenost u radu. Smatramo da je to najadekvatniji izbor, iz razloga što angažovanje takvih stručnjaka i poklanjane poverenja agenciji koja je specijalizovana za trgovinu sa nekretninama ne može ni da se poredi sa situacijom kada prodavac sam želi da oglasi svoju nekretninu.

Agencija Art nekretnine na tržištu već dugi niz godina važi za agenciju koja svojim klijentima pruža sveobuhvatnu uslugu. Šta ovo konkretno znači?

Ako imate nekretninu u svom vlasništvu koju želite da prodate, Vaš cilj je da to uradite na siguran i brz način, zar ne?

Šta smatramo svojim benefitima u odnosu na odlučite da prodaju svog stana izvršite samostalno?

  • Možemo brzo da reagujemo. Ovo znači da su naši agenti u prilici da najkasnije za dva sata budu na Vašoj adresi.
  • Licencirani agenti. Znamo da je stručnost i profesionalnost temelj baš svakog posla. Želimo da naglasimo da u agenciji Art nekretnine rade agenti koji poseduju visok stepen odgovornosti i neohodne kvalifikacije.
  • Objektivno mišljenje. Odsustvo pristrasnosti je vrlo važno pri formiranju prodajne cene za stan. Možete biti sigurni da ćete od nas dobiti objektivno profesionalno mišljenje.
  • Uvek smo Vam dostupni. Želimo da učinimo sve da prodaja stana ne bude iskustvo koje našim klijentima izaziva stres ili bilo koji oblik nelagode. Svesni smo značaja profesionalne podrške u ovom procesu i sa puno posvećenosti je pružamo. Svakoga dana, uključujući i vikend.
  • Provera dokumentacije. Kako se postupak prodaje stana ne bi bespotrebno odužio, važno je i da Vaša dokumentacija bude kompletna. Ovde se u potpunosti možete opustiti i prepustiti nam brigu oko toga.

Počnite da primate ponude

Došao je trenutak kada vam pitanje “Kako prodati stan u Beogradu?” prestaje da zadaje glavobolje.

Da li ste spremni da prodate svoj stan?

Ako je odgovor potvrdan, pozivamo vas da nas kontaktirate  pozivom na naznačene brojeve telefona ili popunjavanjem kontakt forme. Sledeći korak je taj da se mi vama javljamo i od tog trenutka nastojimo da damo sve od sebe kako biste i vi bili jedan od naših zadovoljnih klijenata.