Kako pronaći jeftin stan u Beogradu

Život u prestonici sa sobom nosi brojne prednosti za svakog, bez obzira na starosnu dob. Za mlade, ovo je grad koji ima odlične obrazovne ustanove, za one koji su u potrazi za poslom ovde će naići na najbogatiju i najraznovrsniju ponudu, a za one u zrelom dobu – beogradski parkovi i šetališta pružiće trenutke mira i istinskog uživanja. Kako se svaka generacija može lako prilagoditi beogradskom načinu života, ne čudi da je interesovanje za ovaj grad iz godine u godinu sve veće, a da broj stanovnika u konstantnom porastu.

Upravo zbog svih benefita beogradskog života, potražnja za stanovima je izuzetno velika. Visoke cene za iznajmljivanje ili pak po kvadratnom metru, ukoliko želite da kupite nekretninu su trenutno dostigle svoj vrhunac usled svetskih događaja i stalnih ekonomskih previranja. Velika migracija u Beograd otvorila je vrata višim cenama, pa je tako trenutko jedno od najčešće postavljenih pitanja upravo – “kako pronaći jeftin stan u Beogradu?”. Da bismo dali svoj doprinos u olakšavanju cele ove situacije, podelićemo sa Vama neke informacije na ovu temu koje bi Vam mogle biti od koristi u pohodu na pronalazak jeftinog stana u Beogradu.

Na šta treba prvo obratiti pažnju

Pre svega, važno je dobro razmisliti o svim prihodima i rashodima, kako biste mogli da što preciznije odredite na koji cenovni rang treba da ograničite potragu. Raspolaganje finansijama je jedna od ključnih veština koja se temelji na dobroj organizaciji, a da biste stekli što bolji uvid u tok svog novca – stavite sve na papir. To Vam može pomoći da lakše odredite koja je to za Vas najoptimalnija cena koju biste izdvojili za plaćanje stana, ali i koja je maksimalna cena, preko koje ne želite da idete. Možda će Vam koristiti da nekada prihvatite i malo viši mesečni izdatak ako će on sa sobom doneti mnogo više koristi i komfora u odnosu na neke druge opcije. Zato je naš savet da dobro proračunate i odredite svoje prioritete.

Postavljanje prioriteta je važno u svemu, pa i u traženju mesta gde ćete da živite. Šta je to što Vaš stan treba da ima i bez čega biste se ne biste mogli prilagodili svakodnevnom životu? Šta je to bez čega biste mogli, i ne biste se osećali uskraćeno ni ako to izostane? Jasno definišite svoje i potrebe svoje porodice i budite iskreni u tom postupku. Da li Vam je lokacija važna, neophodna Vam je dodatna spavaća soba ili ne možete da zamislite život u gradu bez terase? Svaka Vaša iskrena želja za Vas treba da bude relevantna vodilja koja će u startu suziti odabir.  Mnogo je jednostavnije na početku potrage za stanom uložiti i malo više napora za pronalazak onoga što je Vama zaista potrebno, nego nakon nekog vremena opet kretati u potragu za stanom koji je bolji, jer ste shvatili da ipak ne možete da se prilagodite nečemu čemu ste mislili da možete.

Jedna od čestih dilema na koju možete i Vi naići tiče se toga da li je vreme da imate sopstveni stan ili da i dalje budete zakupac? Pravi odgovor na to pitanje zavisi od toga da li Vam je u ovom trenutku isplativije da investirate novac u stan ili da aplicirate za kredit kod banke, ili pak da nastavite da isplaćujete mesečni zakup. Budući planovi u vezi posla i života isto tako utiču na ovu odluku, pa ako planirate u bliskoj budućnosti da se preselite u neku drugu zemlju, to može biti razlog za odluku da potražite stan koji se izdaje.

Koji faktori utiču na cenu stana

Kako je cilj pronaći jeftin stan u Beogradu zajednički velikom broju ljudi, hajde da vidimo šta je to što utiče na cene stanova.

Lokacija stana je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na cenu stana. Sve nekretnine koje se nalaze u strogom centru Beograda ili u najpopularnijim beogradskim opštinama, imaće daleko višu cenu stana. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste gde se nalaze za Vas važne lokacije – gde idete na posao, gde je dečiji vrtić ili škola, da li u blizini postoji ambulanta, market i sve ono što će biti svakodnevno potrebno za neometano funkcionisanje? Dobro razmislite o tome koja je to lokacija koja bi bila idealna za svakog člana porodice. Zatim, razmislite o tome sa koje biste lokacije na najjednostavniji način uspeli da dođete do svog posla, dečije škole i svega što Vam je potrebno, koristeći gradski ili privatni prevoz. Ovo se odnosi na slučaj kada razmatrate opciju da izaberete stan koji je malo udaljeniji, ali koji pritom ima povoljnu cenu. Dakle, razmatrate sve moguće opcije, kako biste pronašli ono što će Vam najviše odgovarati.

Da li znate koliko iznose cene mesečnog najma za stanove koji su u malo udaljenijim beogradskim opštinama? Koliko su tamo cene kvadrata za stan, ako ste zainteresovani za kupovinu?

Javite nam se i mi ćemo Vam dati odgovor na ta pitanja!

Struktura stana je takođe jedan od faktora koji utiče na formiranje cene. Manje kvadrature često znaju da imaju nesrazmerno veću cenu u odnosu na one nekretnine koje imaju preko 70-ak kvadratnih metara. Zašto su manji stanovi traženiji? Uglavnom zbog svih troškova održavanja, ali i zbog visine režije koja ide uz njih. Osim kada su u pitanju višečlane porodice, za studente ili parove – manji stanovi su odličan izbor!

Da li se grejanje u stanu plaća samo u zimskim mesecima ili tokom cele godine? Cena grejanja je najveći iznos na računu informatike, pa je iz tog razloga upravo ova informacija vrlo važna. Ono što je najmanje omiljeno jesu nekretnine gde se grejanje plaća tokom cele godine. Zato, obavezno se informišite o tome kakvo je grejanje.

Novogradnja ili starogradnja? Još jedan faktor koji utiče na cenu stana. Znajte da je novogradnja uvek atraktivnija među stanarima, ali stan koji je u starogradnji ne mora nužno da znači da je potrebno neko ulaganje ili da postoji neka druga mana. Stanovi u starim zgradama obično imaju dobru termo i zvučnu izolaciju, tako da tokom leta i zime ovo može da dobro dođe, zar ne?

U kojim delovima Beograda su najeftiniji stanovi?

Pomenuli smo da su malo udaljenije lokacije od centra Beograda i povoljnije. To znači da bi potraga za jeftinijim stanom trebala početi baš od onih opština koje su nešto dalje od centra. Železnik, Petlovo Brdo ili Kumodraž neka Vam ne deluju kao otpisane opcije. Ovde su cene povoljnije, a što je isto važno, saobraćajna povezanost sa svim gradskim opštinama je vrlo dobra. 

Novogradnja ili starogradnja – Šta je isplativije?

Nažalost, na ovo pitanje nije moguće dati univerzalan odgovor. Kao što smo već pomenuli, ne mora da znači da je stanovima u starijim zgradama nužno potrebno renoviranje. Stan može biti vrlo dobro održavan, da se o njemu uredno vodilo računa i da zbog toga ne zahteva novčana ulaganja. Sa druge strane – situacija može biti potpuno drugačija. Postoje stanovi u starogradnji gde računica sa ulaganjem u renoviranje može biti vrlo visoka, a naročito u slučaju kada se u obzir uzme činjenica da za stanove u novogradnji imate pravo na povrat PDV-a.

Više o temi PDV-a možete pročitati u našem blogu pod nazivom Povrat PDV za stan i na šta sve treba obratiti pažnju.

Uopšteno gledano, novogradnja je na prvi pogled skuplja. Cene za kupovinu stana, ali i za mesečni najam su više od cena koje su navedene u oglasima za kupovinu i za izdavanje stanova u starogradnji. Međutim, kao što smo pomenuli, može se dogoditi da uz povrat PDV za kupovinu stana u novogradnji imate i isplativiju računicu, pod uslovom da nikada do sada niste imali upisanu nekretninu na svoje ime. Svaki slučaj je apsolutno individualan, i onda je najbolje da uvek sve stavite na papir i da onda odredite i prioritete i troškove.

ART Nekretnine

Pored toga što ćete preduzeti sve mere da što lakše pronađete jeftin stan u Beogradu, važno je da imate na umu da je uz stručnu podršku agencije za nekretnine sve dosta lakše. Bilo da želite da kupite ili iznajmite stan u Beogradu po što povoljnijoj ceni, važno je da imate kome da se obratite za stručan savet i vođstvo kroz ceo proces kupovine ili prodaje. Ako odlučite da svoje poverenje poverite nama, uverićete se u našu prijateljsku želju da Vam olakšamo situaciju u kojoj se nalazite, pružajući Vam tačne informacije i stručnu podrušku onda kada je ona najpotrebnija.

Ponosni smo na činjenicu da su Art nekretnine agencija koja ima saradnike sa bogatim profesionalnim iskustvom, uvek spremne na to da pomognu i pruže najviši stepen usluge. Iz tog razloga, bez obzira na to da li želite da kupite stan po najpovoljnijoj ceni ili tragate da pronađete najjeftiniju cenu za najam stana, predlažemo da nas kontaktirate popunjavanjem kontakt forme iz nastavka. Tu smo da Vam pomognemo i da učinimo da što pre pronađete svoj savršeni dom.