Najbolje Lokacije za Kupovinu stana u Beogradu?

Da li ste doneli odluku da kupite stan u Beogradu? Ako je odgovor potvrdan, verovatno ste do sada razmišljali i o lokaciji svog budućeg doma. Bilo da ste doneli odluku o tome u kom delu grada ćete kupiti stan ili se još uvek dvoumite, verujemo da ste primetili da je u zadnje vreme došlo do daleko veće potražnje za nekretninama u svim opštinama. Situacija gde veća tražnja utiče na cenu je, sa ekonomskom aspekta, apsolutno opravdana i nije isključeno da Vas je to donekle i zabrinulo. Koliko će u budućnosti da iznosi cena kvadratnog metra u novogradnji u onim opštinama koje ste svrstali među omiljene i zašto je sada odjednom toliko velika potražnja za stanovima?!

Zasto je potraznja nekretnina u Beogradu u porastu?

Ne samo na teritoriji Beograda, već i u svim (posebno, onim većim) gradovima u Srbiji evidentan je skok cena za kvadrati metar nekretnina. Stanje na tržišnju nekretnina je takvo da su gotovo svi ovu situaciju dočekali sa neodobravanjem i komentarima u stilu – “Kuda to vodi?”. Ako ćemo se u ovom blogu fokusirati samo na stanje u Beogradu, hajde da vidimo šta je to uticalo na situaciju da se potražnja za stanovima baš toliko poveća i da su sa njom i cene značajno porasle.

Šta kažu stručnjaci na ovu temu?

Mišljenja su podeljena. Postoje stavovi po kojima se smatra da je masovno doseljavanje stranih državljana, koji u proseku imaju viša primanja u odnosu na prosečne plate u našoj zemlji, prouzrokovalo porast tražnje za stanovima što je ostavilo dosta prostora stanodavcima da povećaju cenu najma ili da traže višu sumu kako bi prodali nekretninu. Drugi smatraju da je globalno tržište nekretnina u previranju i da je talas poskupljenja cena prisutan u svim zemljama, ne samo u Srbiji. U vezi sa ovim, navodi se da je kupovina stana najisplativiji oblik investiranja novca, pa je to opravdanje za veću potražnju nekretnina.

Nećemo pogrešiti ako kažemo da su se u poslednje tri godine godine cene nekretnina drastično izmenile i da je na to uticala kako politička, tako i ekonomska situacija u svetu. Previranja sa svetskog tržišta su došla i do nas, pa su cene za izdavanje i prodaju nekretnine više nego ikada pre.

Na osnovu čega raste potražnja na lokacijama

Ono što je oduvek nekoj lokaciji davalo na vrednosti jesu benefiti koje život na tom mestu nudi.

Ne treba da nas čudi strateški pristup i namera da se pojedine opštine učine što boljima za život kako pojedinaca, tako i porodica. Neke opštine su omiljene zbog lokacije, neke zbog dobre saobraćajne veze, dok su druge učinile sve da samostalno stvore što bolje uslove za život – pa tamo imate prelepe parkove, markete, trgovinske i sportske centre, škole, vrtiće i restorane. Sve ono što je apsolutno dovoljno za ispunjen život, kreiran sa ciljem da se udaljenost od centra grada i ne oseti. U vezi sa ovom činjenicom, pomenućemo i izgradnju kondominijuma u pojedinim opštinama, koje su upravo zbog specifično osmišljenog koncepta života u kondominijumu postale popularne.

U čemu je tačno razlika između stambenog kompleksa i kondominijuma?

Kondominijumi su zatvorene stambene celine sastavljene iz više zgrada koje imaju svoje unutrašnje dvorište, parkng, park, prodavnice, obezbeđenje i video nadzor, wellness centar i druge pogodnosti koje su rezevisane samo i isključivo za svoje stanare. Dakle, ovo je posebno kreirana oaza uživanja kojoj pristup imaju jedino vlasnici stanova. Kondominijumi su nastali iz potrebe da se kupcima stana pruži najviši mogući kvalitet života i omogući im se da uživaju u idealnom domu, bez obzira na lokaciju gde se nalaze.

Najtraženija mesta

Neke od beogradskih opština ponosno nose epitet najpopularnijih, i upravo one su te koje imaju najviše benefita za svoje žitelje, počev od svoje pozicioniranosti, do saobraćajnih mreža i dostupnosti najznačajnijh ustanova.

Novi Beograd

Jedna od najatraktivnijih beogradskih opština, nastala nakon Drugog svetskog rata, sada važi za jednu od  omiljenih opština urbanog života. Odlična povezanost sa drugim delovima grada, železnička stanica, veliki broj tržnih centara, škola, parkova i vrtića pruža baš sve što je potrebno za život pojedinca, para ili porodice.

Saobraćajna povezanost

Saobraćajna povezanost Novog Beograda sa starim Beogradom je više nego odlična, na ovoj relaciji je dostupno dosta linija javnog prevoza koje svakodnevno i u kratkom razmaku saobraćaju. Pet mostova preko reke povezuju ovaj deo grada sa Beogradom, i preko njih svakodnevno saobraća ogromna količina putnika.

Cene stanova

Što se tiče cene stanova na Novom Beogradu, ovo je opština gde se nekretnina može kupiti po ceni od 3000 eur/m2 pa sve do 4000 eur/m2. Atraktivne zgrade i stambeni kompleksi koji se svakodnevno grade prate trend rasta cena, ali bez obzira na to, Novi Beograd je i dalje izuzetno tražena opština za život.

Ustanove

Novi Beograd je razvio svoj poslovni centar grada, obiluje velikim brojem parkova, škola, vrtića i sportskih centara. Tu možete pronaći neke od najpoznatijih tržnih centara koji pružaju baš sve što je potrebno za urban način života.

Stari Grad – Savski Venac – Vračar

Ove tri opštine su nosioci šarma dobrog, starog Beograda. Hram Svetog Save, Terazije, Slavija – samo su neke od mesta koja važe za simbole ovih opština, a neizostavna Knez Mihajlova i Kalemegdan, omiljena su mesta ne samo među Beograđanima, već i među turistima.

Saobraćajna povezanost

Saobraćajna povezanost ove tri centralne gradske opštine je odlična, kako međusobno, tako i sa ostalim delovima grada. Ono što je ovde karakteristično jeste nešto veća gužva u saobraćaju u odnosu na ostale delove grada.

Cene stanova

Kada je reč o stanovima u opštini Stari Grad, cene se kreću u rasponu 2500 eur/m2 do 4500eur/m2; Savski Venac od 2500 eur/m2 do 6000 eur/m2, a cena kvadrata za stanove na Vračaru kreće se od 2500 eur/m2 do 4500 eur/m2.

Da li biste voleli da živite u nekoj od zgrada Beograda na vodi? Pogledajte ponudu svih dostupnih stanova OVDE

Ustanove

Veliki broj kulturnih ustanova smešteno je baš u samom centru grada, poput muzeja, biblioteka i pozorišta. Takođe, ovde se nalazi i Klinički centar, fakulteti i dosta poslovnih objekata.

Zemun

Još jedna opština koja čuva duh starog grada – na ovom mestu se nalaze najstarije beogradske kuće i kafane. Mnogo legendi se vezuje za ovo naselje, za njegovu kaldrmu i šarm koji ponosno nosi decenijama.

Saobraćajna povezanost

Javni saobraćaj od Zemuna ka drugim opštinama je dobro razvijen i ustaljen po redu vožnje koji je prilagođen celodnevnim obavezama stanovnika.

Cene stanova

Kada je reč o rasponu cena za kupovinu stana u Zemunu, iste se kreću u rasponu od 1700 eur/m2 do 3000 eur/m2 po metru kvadratnom.

Ustanove

Zemun ima veliki broj obrazovnih i ugostiteljskih objekata, domovi zdravlja, sportski tereni i parkovi – sve što je potrebno za neometan život ovog “grada u Beogradu”. Zemun je poznat i po čuvenom Madlenijanumu, prvoj privatnoj operi u ovom delu Evrope.

Zvezdara

Jedna od opština koja je oduvek imala poseban duh, još od vremena kada su njeni delovi, današnje mesne zajednice, počele da dobijaju nazive po tadašnjim kafanama i čuvenim ugostiteljima iz tog kraja. Ovo je i dan danas mnogima jedan od dražih delova grada iz razloga što ovo naselje pruža visok kvalitet života, kako za poridice tako i za pojedince koji na raspolaganju imaju sve sadržaje za aktivan i ispunjen život.

Saobraćajna povezanost

Linije gradskog saobraćaja su odlično povezane od ove centralne beogradske opštine ka drugim delovima grada, tako da se do željenih destinacija može bez problema stići kako sopstvenim automobilom, tako i gradskim autobusom ili trolejbusom.

Cene stanova

U pogledu cene stanova, Zvedara nudi širok cenovni rang i možete računati na to da je za kvadratni metar potrebno izdvojiti od 1400 do 2700 eur.

ART nekretnine

Kao što možete videti iz ovog teksta koji smo pripremili za Vas, svaki deo Beograda ima da ponudi dosta toga, a na Vama je da, u skladu sa svojim afinitetima i stilom života, izaberete pravo mesto za sebe i svoju porodicu. U slučaju da Vam treba dodatnih informacija u vezi cena, rokova gradnje, ako želite da se posavetujete – Art nekretnine su tu za Vas!

Delimo mišljenje da je kupovina stana u Beogradu pitanje koje zahteva razmatranje svih opcija kako bi se našlo najbolje rešenje. Zato smo mi tu da Vam, iz našeg iskustva, predložimo najbolje lokacije za kupovinu stana u Beogradu – a na Vama je konačna odluka.

Popunite kontakt formu iz nastavka i očekujte u što skorijem periodu poziv naših prodajnih saradnika. Vreme je da izaberete najbolje za mesto za život, po odličnoj ceni!