Investicija u Nekretnine – Kako se najbolje pozicionirati?

U prilog tome da je investiranje u nekretnine odlična odluka, govori i činjenica da je jedno od najčešćih ulaganja upravo ulaganje u nekretnine. Ovaj vid ulaganja slobodnih sredstava zastupljen je kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu, a čini se da je trenutno tržište nekretnina u nikad većoj ekspanziji. Povećanja potražnja nužno podiže i cenu nekretninama, tako da je upravo sada pravo vreme za ovakav vid investiranja.

Na šta treba prvo obratiti pažnju

Ulaganje ili pak štednja kroz ulaganje u kupovinu? Oba ova odgovora su apsolutno validna, i što je najvažnije –  isplativa. Ulaganje u nekretnine ili oblik štednje kojim se ulaže u kupovinu nekretnine, sa sobom nosi dosta prednosti, a među najvažnijima je i ta da su nekretnine “valuta” najotpornija na inflaciju. Međutim, šta je ono o čemu treba voditi računa?

Kao i kod svakog ulaganja, postavlja se pitanje isplativosti. Ako nakon stavljanja na papir procenite da je investicija u nekretnine dugoročno isplativo rešenje za Vas, tada ne postoji razlog zbog kojeg biste se predomislili. Međutim, ako kupovinu nekretnine planirate putem kredita za čiju isplatu je potrebno izdvajati mesečne rate koje bi Vam se kroz mesečni najam novokupljenog stana trebale vraćati – tada je pametno da se dobro raspitate o svim troškovima kreditiranja. Svakako da je kupovina za gotovinu najidealnije rešenje, ali često to nije slučaj, pa se kupci okreću rešenjima koje banke nude. Otuda, kalkulacija u vezi visine rate prema banci zajedno sa svim pratećim troškovima u vezi kredita, sa jedne strane, i mesečnog najma, sa druge strane, su dva faktora koji investiciju u nekretninu čine (ne)isplativom.

Kada je odluka o investiranju u nekretninu već doneta, u slučaju kupovine stana (o tome šta sve podrazumeva nekretnine biće kasnije više reči) da bi se isti kasnije iznajmljivao, razmislite ko je ciljna grupa, zapravo – kakve podstanare želite? Da li biste pre stan izdali porodici ili paru, ili želite da stan izdajete i studentima? Ako se odlučite za drugu opciju, mudro bi bilo kupiti stan u nekom od univerzitetskih gradova u Srbiji, jer tada povećavate šanse za to da u svakom trenutku imate podstanare. Razmislite i o tome da li želite da izdajete opremljen ili nenamešten stan, jer svako ulaganje u opremanje, diretko utiče i na rast mesečnog najma. Za izdavanje studentima, opremanje je obavezno, jer najveći broj studenata koji dolaze u veće gradove da studiraju, još uvek nemaju ništa od svog nameštaja i uvek su u potrazi za opremljenim stanovima.

Koje vrste nekretnina postoje

Kada je o vrstama nekretnina reč, pomenućemo tri najčešće vrste nekretnina u koje se ulaže, a to su: stanovi, poslovni prostori (pod kojima podrazumevamo i hale i magacine) i obradiva zemljišta.

Investicija u nekretnine najčešće podrazumeva kupovanje stana zarad izdavanja ili prodaje nakon adaptacije, ali isto tako, ulaganje u kupovinu poslovnog prostora ili zemljišta sa planom pronalaska zakupca takođe može biti unosno rešenje. Bez obzira na koju vrstu nekretnina da mislimo, lokacija gde se nekretnina nalazi je veliki faktor u potražnji, a samim tim i u kreiranju cene najma ili prodajne cene.

U vezi sa izdavanjem stana, znajte da su manje kvadrature stana uglavnom traženije od većih površina.  Ako recimo, želite da stan izdajete studentima, sasvim je dovoljno da u tu svrhu izaberete površinu do, okvirno, 40-ak kvadrata i da u njega uložite novac za opremanje. Ovo će Vam doneti niže troškove nego ulaganje u veću kvadraturu, a ukoliko tokom letnjih meseci kada je pauza na fakultetu, stan bude Slobodan – troškovi režija koje ćete Vi plaćati biće (srazmerno kvadraturi) niži.

Potencijalni rizik od neisplativosti ulaganja je uvek prisutan faktor, koji ne mora definisati krajnji ishod. Ono što je važno jeste da se držite računice koju ste stavili na papir i da pratite tok ulaganja svog novca. U trenutku kada procenite da će ulaganja da postanu neisplativa – reagujte bez čekanja i nade u promenu koja će sama od sebe da se desi.

Kakvo je trenutno stanje na tržištu

Prva polovina 2023.godine započela je po uzoru na prošlu godinu – cene nekretnina usled političnih i ekonomskih previranja su više nego par godina unazad, i gotovo svi se nadaju stabilizaciji po ovom pitanju. Nezaustavljiv rast cene po kvadratu u svim krajevima zemlje praćen je sa većom potražnjom za nekretninama. Mišljenja oko uzroka veće tražnje su podeljena – neki smatraju da je tome uzrok sve veće doseljavanje stranih državljana u Srbiju, dok drugi pak za veću cenu “krive” situaciju na svetskom tržištu. U očekivanju stabilizacije svih tržišta u našoj zemlji, pa i tržišta nekretnina, možemo i dalje da tvrdimo da je investicija u nekretnine ipak, odličan put ka očuvanju vrednosti imovine koju posedujete.

Novogradnja ili starogradnja – Šta je isplativije?

Ako sada stavimo fokus samo na kupovinu stana kao oblik investiranja u nekretnine, verovatno će Vam se nametnuti pitanje šta je bolji izbor – kupiti stan u novogradnji ili starogradnji?

Starogradnja ne mora nužno da znači da je stanu potrebno potpuno renoviranje ili adaptacija koja će puno da košta. Postoji mogućnost da je prodavac pre prodaje uložio sredstva da proda stan u koji ne treba ulagati. Isto tako, ako procenite da je renoviranje neophodno, tada obradite pažnju koliko bi okvirno iznosio trošak renoviranja i da li Vam se to isplati. Baš iz razloga što u novogradnji ne postoji potreba ni za kakvim oblikom renoviranja ili popravki, stanovi u novogradnji su često traženi za kupovinu.

Ako želite da proverite ponudu novogradnje koju Art nekretnine imaju u ponudi, to možete uraditi putem LINKA.

Izdavanje ili preprodaja?

Ovo nedoumicu možemo da uvrstimo u drugo po redu pitanje koje ćete verovatno postaviti sebi. Da li želite da nekretninu u koju investirate prodate ili da je iznajmljujete? Šta vam se čini kao bolja opcija?

Odgovor na ta dva pitanja zavisi od Vaših planova. Ako Vam je plan da kupite stan i izdajete ga (dugoročno ili kratkoročno), verovatno okvirno znate karakteristike kako kratkoročnog, tako i dugoročnog najma i sigurno ste upoznatim kako sa dobrim, tako i sa onim manje dobrim situacijama koje se mogu uvek desiti ako stanari budu neodgovorni i nesavesni. Verovatno ste čuli priče (ili ste i sami imali takve situacije u iskustvu) gde su podstanari usled neodgovornog ponašanja naneli štetu stanu koju ni priloženi depozit nije bio u stanju da prekrije; ili pak da su nanete neke veće finansijske štete stanodavcu usled neizmirenja obaveza i sl. Naravno, ovo nije ustaljeni obrazac ponašanja kod svih podstanara i neka Vas ovo ne demotiviše da realizujete svoju zamisao. Ako želite da izdate stan i da na taj način ostvarujete pasivne prihode, dobro se raspitajte šta su Vaša prava i obaveze kao stanodavca. O tome smo pisali u našem BLOGU koji Vam sa svojim informacijama može dosta pomoći.

Sa druge strane, prodaja kupljenog stana sa sobom ne nosi brige u vezi ponašanja stanara prema prostoru u kojem žive, ovde je reč o (slobodno možemo reći) nešto komplikovanijem procesu iz razloga što je i sam čin prodaje složeniji u odnosu na izdavanje. Šta prodaju komplikuje? Mnoštvo papirologije i porezi su ono što je najomraženije kod ljudi. Međutim, ukoliko se odlučite za ovu varijantu, onda je naša preporuka da u tom kupoprodajnom postupku obavezno imate stručnu podršku agencije za nekretnine, koja će Vam dosta olakšati sve etape – od početka do kraja, i koja će Vam biti dostupna za svaku konsultaciju i pomoć. U blogu pod nazivom KAKO PRODATI STAN U BEOGRADU dotakli smo se svih aspekata koji će Vam biti korisni ukoliko želite da prodate kupljeni stan, pa verujemo da ćete i tamo pronaći dosta korisnih informacija.

Da li je najpopularniji i najstabilniji način investiranja?

Ako se složimo da je ulaganje u nekretnine najpopularniji način investiranja finansijskih sredstava, da li se onda slažemo i oko toga da je to i najstabilniji način investiranja? Da li je ovakva vrsta ulaganja kadra da najviše sačuva vrednost uloženog novca i obezbedi njegovo vraćanje (bilo kroz prodaju ili izdavanje) u trenutku kada vlasnik za tim oseti potrebu? Da li se ista nekretnina, po potrebi, može koristiti i za stanovanje kada vlasnik odluči da ne želi više da iznajmljuje?

Da!

Mišljenja samo da je ovaj oblik investiranja vrlo isplativ, i iz tog razloga smatramo da će ovakav način ulaganja još dugo biti aktuelan, zbog svih benefita koje sa sobom nosi.

Kako pametno investirati u nekretnine?

Kako biste bili sigurni da su Vaša sredstva na najbolji mogući način uložena – savetujemo da o svakoj odluci dobro razmislite i da sva ulaganja i rashode stavite na papir. Kada izvedete računicu, znaćete da li da se odlučite za iznajmljivanje ili prodaju kupljene nekretnine i na koji način ćete moći da ostvarite veći prihod od investiranja. Kada donesete odluku, obavezno angažujte agenciju za nekretnine koja ima dovoljno znanja i iskustva da Vam proces prodaje nekretnine ili njenog davanja u zakup, u što većoj meri olakša.

ART Nekretnine

Verujte nam, od velikog je značaja kada znate da uz sebe imate profresionalnu podršku na koju možete u svakom trenutku da se oslonite, i od koje možete dobiti tačne i proverene informacije. Ono što važi za jedan od glavnih benefita Art nekretnina jeste iskrena namera da svakom klijentu ponudimo najbolje moguće uslove za poslovanje. Obezbeđujemo najveću moguću korist svakom klijentu i garantujemo vrhunski kvalitet pružene usluge. U svakoj fazi, bićemo tu za Vas, tako da možete što lakše i jednostavnije da završite sve poslove, a da Vaša investicija u nekretnine bude isplativa.

Na Vama je da popunite kontakt formu iz nastavka, a potom Vam se naši saradnici javljaju u najkraćem roku.